Owoc acai pochodzi z lasów Amazonii. Znana i wykorzystywana przez rodowitych mieszkańców od ponad wieku, obecnie badana przez naukowców z dziesiątek krajów.
Oczywiście zapotrzebowanie na acai wraz z odkrywaniem kolejnych ich zalet ciagle rośnie. Prace badawcze udowadniają, że ta niewielka jagoda, wyglądem przypominającą borówkę o delikatnym, jagodowo-czekoladowym smaku, z dużą pestką dysponuje właściwości, które jakże ochoczo wykorzystujemy. Przede wszystkim dzięki obfitości witamin B, E, C, składników mineralnych (wapń, żelazo, fosfor, potas) i związków fenolowych. Jagody acai posiadają więcej, niż zielona herbata albo czerwone winogrona przeciwutleniaczy. Wszystkie aktywne elementy acai pozwalają wpływać na wygląd, urodę i idealną sylwetkę, oddziaływają na naczynia krwionośne i pracę serca, wspomagają zabezpieczenie komórek, biorą udział w neutralizowaniu wolnych rodników, regulują metabolizm energetyczny, poprawiają widzenie, odporność, układ nerwowy i działanie mózgu, poprawiają procesy trawienia.
Dzięki posiadania antyoksydantów wykorzystuje się je w profilaktyce wielu schorzeń, także nowotworowych.
Wartości odżywcze acai pozwalają regulować poziom cukru we krwi, cholesterolu, mają wpływ na jakość kości i mięśni, poprawiają układ immunologiczny. Dlatego nawet półrocznym dzieciom można podawać ten ideał przyrody w celach ochrony przed zakażeniami wirusowymi czy bakteryjnymi. Warto szukać takich środków, czy soku, które posiadają wyłącznie jagody acai, choć na rynku występują też suplementy łączące kilka substancji, np. przyspieszających odchudzanie.