• nie. Mar 7th, 2021

e-Lifestyle.pl

Poruszamy tematy związane z medycyną i zdrowiem

Pieczywo pełnoziarniste, razowe i na zakwasie jest uważane za najlepsze

ByRedaktor

Lut 23, 2021

Chleb pełnoziarnisty jest wytwarzany z różnych pełnych ziaren i nasion roślin strączkowych.

Popularnością wśród klientów dbających o swoja dietę i sylwetkę cieszy się również chleb razowy i wytwarzany na zakwasie. W porównaniu do białego chleba, który jest wytwarzany z rafinowanej mąki pszennej, pieczywo takie jest znacznie bogatsze w zdrowe składniki odżywcze i błonnik. Podczas gdy większość rodzajów chleba dostępnych w sprzedaży w supermarkecie zawiera dodatek cukru, dobrej jakości chleb z renomowanej piekarni nie zawiera go wcale. W przeciwieństwie do większości rodzajów pieczywa, które składają się głównie z rafinowanej pszenicy lub sproszkowanej pełnoziarnistej pszenicy, chleb wysokiej jakości zawiera kilka różnych rodzajów ziaren, pestek i roślin strączkowych, jak pszenica, żyto, jęczmień, gryka, orkisz, soja, soczewica, nasiona chia, pestki dyni i słonecznika, oraz siemię lniane. Taki chleb jest zdecydowanie zdrowszym wyborem niż tradycyjny biały chleb z mąki przetworzonej. Pieczywo pełnoziarniste, razowe i na zakwasie jest uważane za najlepsze

Dodatkowo jeśli pieczywo zawiera nasiona strączkowe i pestki, zwiększa się tym samym zawartość białka w chlebie.

Również chleby na zakwasie są dla nas zdrowsze i lżej strawne, a także mają więcej rozpuszczalnego błonnika, kwasu foliowego, witaminy C, witaminy E i beta-karotenu. Taki chleb jest nie tylko zdrowy, ale i bardziej pożywny, a także wspomaga naszą naturalną florę bakteryjną w jelitach. Fermentacja powoduje również częściowy rozkład skrobi, z tego powodu takie pieczywo zawiera nieco mniej węglowodanów i łatwiej jest je strawić. Kolejną zaletą fermentacji zakwasu jest to, że zmniejsza się ilość glutenu, białka, którego wiele osób nie toleruje i które znajduje się w pszenicy, orkiszu, życie i jęczmieniu. Chociaż zakwas może nieznacznie obniżyć poziom glutenu, osoby z nietolerancją glutenu powinny unikać pieczywa, które zawiera pszenicę, jęczmień lub żyto. Aby znaleźć najlepsze piekarnie w swoim mieście, odwiedź stronęhttps://www.orlypiekarnictwa.pl/city-9264-bialystok, na której zobaczysz, jakie piekarnie cieszą się najlepszymi opiniami wśród klientów.