Stara dobra kawa to napój, który wielu ludzi uwielbia i pije każdego dnia.
Ten zastrzyk kofeiny pomaga ludziom przetrwać dni, a istnieje wiele rodzajów kawy, które zaspokoją każdy gust. Czytaj dalej, aby uzyskać wskazówki dotyczące kawy, aby jak najlepiej wykorzystać każdą filiżankę kawy.Aby zrobić dobrą kawę, zawsze zaczynaj od świeżych ziaren. Powinny wyglądać trochę tłusto i powinny być silne. Staraj się unikać bardzo suchej fasoli, fasoli ze sklepu spożywczego i fasoli, która była wystawiona na działanie powietrza przez długi czas. Najlepszym rozwiązaniem jest samodzielne palenie fasoli lub kupowanie ich w lokalnej palarni.Aby uzyskać szybki i niedrogi napar espresso, spróbuj użyć dzbanka do kawy Moka z płytą kuchenną. Mokas zazwyczaj wytwarzają jedną lub dwie filiżanki kawy w czasie potrzebnym do zagotowania takiej ilości wody. Kawa jest parzona za pomocą pary pod ciśnieniem unoszącej się przez lejek do mielenia kawy, a następnie ponownie unoszącej się do górnej komory, gdzie jest gotowa do przelania do filiżanki.Próbujesz wypić kawę, gdy ma najwyższą możliwą temperaturę. To wtedy kawa jest najlepsza. Jeśli pozwolisz kawie ostygnąć, a następnie ją podgrzejesz, nie uzyskasz z niej takiego samego smaku, jak pijąc ją, gdy była jeszcze świeża.Kup młynek do kawy i kup kawę ziarnistą. Nic nie zastąpi smaku świeżo zmielonej fasoli. Jeśli nie stać Cię na młynek do kawy, nadal możesz kupić całe ziarna.
Większość supermarketów posiada młynki, których możesz użyć do zmielenia zakupionej kawy przed wyjściem ze sklepu.Kawa stanowi dużą część smaku, który wydobywa się z naparu.
Rozejrzyj się po lokalnych sklepach. Zwykle można znaleźć świeżo prażoną fasolę. Jeśli nie możesz znaleźć ziaren kawy, których naprawdę pragniesz, rozważ zakupy online. Chociaż może to być trochę drogie, nie wydasz dużo więcej, niż gdybyś kupił filiżankę w kawiarni.Do parzenia kawy używaj odpowiedniej ilości wody. Używanie zbyt dużej ilości wody podczas parzenia kawy sprawia, że jest ona mocniejsza niż powinna. Za dużo wody może ją osłabić. Najlepszym sposobem radzenia sobie z wodą jest umieszczenie w ekspresie dwóch filiżanek na każdą filiżankę, którą chcesz zaparzyć.Zobacz, skąd pochodzi twoja kawa. Miejsce uprawy kawy ma duży wpływ na ogólny smak. Na przykład w krajach Ameryki Łacińskiej uprawia się fasolę o łagodniejszym smaku. Jeśli szukasz bardziej egzotycznego smaku, warto rozważyć kawy z Afryki.Podczas mielenia kawy w sklepie, używaj średniego mielenia, jeśli planujesz kapać zaparzoną kawę. Średnie zmielenie jest podobne do konsystencji cukru pudru. Ten młynek jest idealny do naparu kroplowego, który zajmuje około 6 minut. Jeśli trwa to dłużej, użyj grubszego mielenia.Aby uzyskać najlepszy smak kawy, użyj ziaren, które zostały niedawno palone. Jeśli kupujesz całe ziarna, sprawdź ich datę ważności i datę upieczenia. Idź do kawiarni lub specjalistycznego sklepu, a nie do zwykłego sklepu spożywczego.Teraz, gdy ten artykuł jest kompletny, wiesz więcej o tym, co możesz zrobić, aby zawsze mieć pewność, że Twoja kawa jest tak świeża, jak to tylko możliwe i tak smaczna, jak to tylko możliwe. Zastosuj te wskazówki do swoich własnych czynności związanych z kawą, a bez wątpienia będziesz cieszyć się kawą przez wiele lat.