Czy jest określona granica wiekowa, do której można założyć aparat ortodontyczny? Jakie rodzaje aparatów ortodontycznych są aktualnie dostępne na polskim rynku? Jakie wady korygowane są za pomocą aparatów ortodontycznych?
Leczenie wad zgryzu daje nam nie tylko pewną dozę pewności siebie, związaną z uzyskaniem prostych zębów.
Dodatkowo pełni funkcje zdrowotne – chroni przed urazami stawu skroniowo-żuchwowego, które często powodowane są nieprawidłową budową zgryzu, bólem wynikającym z krzywego ustawienia zębów, a także zapobiega problemom z wymową.
Przesłanek do wizyty u ortodonty jest całkiem sporo, należą do nich między innymi:
– problemy z poprawną wymową (seplenienie),
-bruksizm (potocznie znany jako zgrzytanie zębami),
– asymetria twarzy,
– przeskakiwanie żuchwy,
– krzywe, ściśnięte zęby,
– ból.
Szczególną uwagę na zgryz powinni zwrócić rodzice dzieci, którym w nietypowym czasie zmieniały się zęby – gdy zęby mleczne wypadały przedwcześnie lub dość późno, a także jeśli dziecko ssało palec lub przygryzało policzki.
Dobrą wiadomością jest, że leczenie ortodontyczne można rozpocząć bez ograniczeń wiekowych. Warunkami do rozpoczęcia leczenia wad zgryzu jest wcześniejsze wyleczenie wszystkich zębów oraz wypełnienie ubytków. Następnie zaleca się wykonanie zdjęcia cefalometrycznego oraz panoramicznego prześwietlenia wszystkich zębów, zgodnie z instrukcjami ortodonty przekazanymi na konsultacji. Następnie specjalista wykonuje odcisk gipsowy tworzący model struktury zębowej pacjenta, a po zebraniu wszystkich danych dobierany jest aparat (stały lub ruchomy / wkładany) i rozpoczyna się leczenie wad zgryzu. Jeśli się wahasz, zajrzyj na stronę www o ortodoncji aby uzyskać komplet informacji.
Podczas noszenia aparatu bardzo istotne jest przestrzeganie diety, to znaczy unikanie pokarmów twardych, które mogłyby uszkodzić aparat, a także bardzo gęstych, których resztki mogłyby sprawić trudności w usunięciu spomiędzy zamków aparatu. Podczas pierwszych dni po założeniu aparatu zwiększona jest tkliwość zębów, należy w tym czasie szczególnie uważać na pokarmy i napoje o temperaturach zarówno bardzo wysokich jak i niskich.