• wt.. gru 3rd, 2024

Babka płesznik – dlaczego warto po nią sięgać?

ByRedaktor

wrz 5, 2020

Obecnie modne są różne specyfiki – nasiona chia, maca czy babka płesznik. Taka babka płesznik to doskonałe rozwiązanie dla każdego.

Babka pomaga na problemy z przewodem pokarmowym, pomaga wyrównać poziom cukru we krwi, przyśpiesza chudnięcie, pomaga kurować hemoroidy. Babka łagodzi także objawy łuszczycy oraz trądziku różowatego. Specyfik ten pochodzi z okolic Morza Śródziemnego, jest nazywana także babką śródziemnomorską. Po ten specyfik warto sięgać i kurować się nim szybko oraz skutecznie. W 100 gramach nasion jest 68 gramów błonnika – tutaj kryje się sekret odchudzających właściwości. Z tego powodu coraz więcej osób chętnie kuruje się tym specyfikiem.
Jakie właściwości posiada babka płesznik?

Ułatwia wypróżnianie, jest naturalnym środkiem na zaparcia i biegunki, pomaga na uczucie ciężkości, wzdęciom także da radę. Jej regularne spożywanie wpływa na florę bakteryjną w jelitach. Zapobiega także wszelkim problemom z przewodem pokarmowym. Poza tym obniża poziom złego cholesterolu, jest doskonała dla osób cierpiących na problemy z układem krążenia. Cukrzycy na pewno skorzystają na zażywaniu tego specyfiku. Uszkodzenia skóry także można wyleczyć za pomocą naparu z babki płesznik. Środek ten daje sytość, ogranicza wchłanianie tłuszczy oraz węglowodanów. Jest to doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto chce poczuć się lepiej i chudnąć szybciej.


Jak zażywać babkę?

3-4 łyżeczki ziarenek zalewa się wodą lub sokiem i czeka aż napęcznieją. Po kilku minutach można je wypić. Zażywając ten środek trzeba pić około 2 litrów wody, aby wystąpiło pożądane działanie. Niektórzy wolą dodać nasiona do jogurtu, musli albo sałatki, lepiej smakują wówczas niż spożywane z wodą. Niektórzy dodają babkę płesznik do pieczonego w domu chleba. Powstaje zdrowy oraz skuteczny wypiek. Czy warto po niego sięgać? Zdecydowanie tak. Kilogram tego produktu kosztuje około 20 złotych, warto tyle wydać, aby osiągnąć jak najlepszy efekt. Samodzielnie można przekonać się czy jest to specyfik dla nas, czy lepiej poszukać czegoś innego.