Acai stały się popularne początkowo w USA w aktualnym wieku, choć rodowici mieszkańcy Ameryki Południowej znali ich właściwości od ponad 100 lat. Przeprowadzone masowe eksperymenty orzekały, że ich jedzenie ma ogromny wpływ nie jedynie na spalanie tkanki tłuszczowej, ale i wygląd skóry, we wspomaganiu leczenia wielu poważnych chorób i profilaktyce zdrowotnej.
Jakie?
Głównie dzięki elementom odżywczym jagód zwiększa się siła witalna. Zatem dla czynnych fizycznie ludzi te lipidy mają spore znaczenie.
Oprócz tężyzny fizycznej dzięki nim można ćwiczyć i umysł. Kwasy z grupy Omega usprawniają pracę mózgu, również analityczne myślenie i czujność. Produktywność organizmu u osób spozywających owoce acai wynika z zawartości białka. Aminokwasy budzą przyrost zaangażowania, rozrost masy mięśniowej bez konieczności zwiększenia wysiłku. Na zmęczenie, a właściwie jego brak działają, poza udziałem aminokwasów także mikroelementy, których ciężko doszukać się w pozostałych produktach tego typu. Niewątpliwie na przebieg odchudzania ma znaczny wpływ przemiana materii. Dzięki błonnikowi i pozostałym składnikom jagód ustrój polepsza trawienie, wypróżnianie i filtrację, chociażby z toksyn i bezużytecznych składników, tak modyfikowanych dzisiaj produktów spożywczych.
Jagody acai wpływają na łagodzenie nerwów, opóźnienie procesu starzenia organizmu czy nawet zmianę życia seksualnego. Jest też przekonanie, że mogą, dzięki cechom przeciwzapalnym i oczyszczającym zapobiegać tak podwyższającej się niepłodności, a także raka.
Od stuleci jagody używane były przez Indian w leczeniu kłopotów żołądkowo – jelitowych, zakażeniach i wrzodach. Nastepne badania znalazły potwierdzenie udziału beta-karotenu i witaminy C znajdujących się w acai na poprawę wzroku i prewencję zaćmy chociażby.
Acai w końcu polepszają działanie układu odpornościowego, osłaniając przed bakteriami, wirusami i innymi szkodliwymi substancjami.
Z medycznych właściwości trzeba wymienić też obniżanie wskaźnika ciśnienia krwi, wpływ na układ krążenia albo prewencję miażdżycy. Redukują udział cukru i cholesterolu w organizmie i zapobiegają działaniu wolnych rodników. Niemniej jednak głównie stosuje się owoce w redukcji masy ciała – spożywanie jagód ogranicza uczucie głodu, pozwala kontrolować łaknienie, a co za tym idzie, w połączeniu z aktywnością sportową i odpowiednim odżywianiem – zapewnia utratę wagi i uzyskanie znakomitej figury.